Betere toegang betalingsverkeer sekswerkers

NVB publiceert Sector Standaard Sekswerkers

Het wordt voor sekswerkers die belastingaangifte doen makkelijker om een zakelijke bankrekening te openen. Dat is het belangrijkste resultaat van een serie rondetafelgesprekken tussen de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), banken, vertegenwoordigers van sekswerkers en toezichthouder DNB over het klantonderzoek dat banken moeten doen om de risico’s op witwassen te beoordelen

Sekswerkers ondervinden nu vaak problemen bij het openen van een zakelijke bankrekening omdat er veel met contant geld wordt afgerekend. De bank weet daardoor niet waar het geld vandaan komt.  Ook is het voor een bank moeilijk om te bepalen wat normale inkomsten en uitgaven zijn in de sector. Dat maakt het lastig om te herkennen wanneer een betaling ongebruikelijk is en mogelijk te maken heeft met witwassen.

Belastingaangifte gebruiken

Om banken toch een goede inschatting van de risico’s op witwassen en terrorismefinanciering te laten maken beschrijft de Standaard dat banken de belastingaangifte van de sekswerker mogen gebruiken om te bepalen waar de inkomsten vandaan komen.

Nederlandse Vereniging van Banken: Sector Standaard – Sekswerkers, november 2023

Extra informatie bij Sector Standaard Sekswerkers