WWFT-boete dreigt voor Rabobank

‘Wereldwijd 4.500 mensen werkzaam in KYC’

Rabobank heeft medegedeeld dat toezichthouder DNB een ‘punitief handhavingstraject’ start tegen de bank wegens gebrekkige naleving van de WWFT. Dat betekent dat een de oplegging van een boete in de rede ligt. Of de hoogte van die boete in de sfeer zal liggen van de bedragen die ING en ABN Amro moest betalen, is niet bekend. Daarnaast krijgt Rabobank een aanwijzing om de gebreken in de naleving te herstellen.

De gebreken betreffen vooral uitvoering, vastlegging en uitbesteding van het cliëntenonderzoek, transactiemonitoring en melding van ongebruikelijke transacties.

Last onder dwangsom

De aanwijzing volgt op de last onder dwangsom die DNB in september 2018 heeft opgelegd aan Rabobank. Deze hield in dat alle Know Your Customer (KYC)-verbeteringen tot resultaat moesten hebben dat de gehele klantportefeuille van Rabobank Retail Nederland per 1 april 2020 zou voldoen aan de WWFT. Eerder maakte de bank bekend dat DNB had geconcludeerd dat Rabobank niet had voldaan aan de eisen van de last onder dwangsom en daarom 500.000 euro moest betalen.

10% van het personeel in KYC

De bank geeft in het persbericht aan hard te werken aan haar poortwachtersrol. ‘Dagelijks zetten zo’n 4.500 medewerkers wereldwijd zich onverminderd in om verbeteringen door te voeren die nodig zijn. Het bouwen van een robuuste en toekomstbestendige KYC-organisatie is een voortdurend proces en heeft onze grootste aandacht. Hierover zijn we continu in gesprek met DNB.’ In totaal zijn (volgens Wikipedia) bij Rabobank wereldwijd ongeveer 44.000 mensen werkzaam. 10% daarvan zou dus werkzaam zijn in de KYC-organisatie.

Rabobank: Rabobank heeft voorgenomen aanwijzing ontvangen van DNB, 15 november 2021