Het UBO-register trusts is live

Vanaf 1 november 2022 trust-UBO’s registreren en uiterlijk 1 februari 2023

Op 10 oktober 2022 is het UBO-register trusts live gegaan. In het UBO-register trusts moet een trustees de trust en de uiteindelijke belanghebbenden (UBO’s) per 1 november registreren. Die verplichting geldt ook voor een ‘soortgelijke juridische constructie’, waaronder het fonds voor gemene rekening.

In het UBO-register trusts moeten trustees hun trust of soortgelijke juridische constructie en hun uiteindelijke belanghebbenden (UBO’s) per 1 november registreren. Participanten in een ‘fonds voor gemene rekening’ (FGR) worden ook als trust-UBO’s beschouwd, zowel bij een open FGR als een besloten FGR. Een onderneming of rechtspersoon is nooit een soortgelijke juridische constructie.

WWFT-instelling moet controleren

Gaat u als WWFT-instelling een zakelijke relatie aan met een trust of een soortgelijke juridische constructie, dan moet u beschikken over een bewijs van inschrijving in het trustregister. En u moet verifiëren of alle ubo’s zijn geregistreerd. Is dat niet het geval, dan moet u een ’terugmelding’ doen.

Inschrijving moet voor 1 februari geregeld zijn

De trustee van een trust (zelf ook trust-UBO) is verantwoordelijk voor de inschrijving van de UBO’s . Bij een FGR is de beheerder (ook trust-UBO) verantwoordelijk. Vanaf 1 november 2022 hebben trustees 3 maanden de tijd om de UBO’s van trusts te registreren. Op 1 februari 2023 moeten dus alle trust-UBO’s geregistreerd zijn.

Ministerie van financiën: UBO-register trusts

Video Trustregister

Bekijk ook de video over het Trustregister op RadarLaw.

Q&A Trustregister

Lees ook onze eerdere artikelen en de Q&A van Jan Willem Schenk over het trustregister.

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden:Implementatiewet registratie uiteindelijk belanghebbenden van trusts en soortgelijke juridische constructies