
Hoogrisicoland: verscherpt WWFT-cliëntenonderzoek
De Europese Commissie onderhoudt een lijst met hoogrisicolanden. Bij transacties waarbij hoogrisicolanden zijn betrokken, moet een verscherpt WWFT-cliëntenonderzoek worden uitgevoerd.
De lijst betreft ‘derde landen met een hoog risico die strategische tekortkomingen vertonen’. Tekortkomingen in de AML/CFT-regelgeving wel te verstaan. De lijst is een uitvloeisel van artikel 9 Vierde Antiwitwasrichtlijn De meest recente lijst is van 16 maart 2023. De Europese Commissie volgt deze landen nauwgezet. Samenwerking met de FATF en regionale zusterorganisaties weegt zwaar in het oordeel van de commissie.
Verscherpt cliëntonderzoek
Het landenrisico is een van de belangrijke risicofactoren in het WWFT-cliëntonderzoek. Op grond van artikel 8 lid 1, b WWFT moet een WWFT-instelling altijd verscherpt cliëntenonderzoek doen wanneer de cliënt in een land woont of gevestigd is dat door de Europese Commissie is aangewezen als hoogrisicoland. Daarnaast gelden specifieke onderzoeksmaatregelen in geval van transacties met deze landen op grond van artikel 9 lid 1 WWFT.
Verbod op trustdiensten
Voor trustkantoren zijn de consequenties van de lijst nog groter: zij mogen geen diensten verlenen wanneer een cliënt, een UBO of een doelvennootschap in een land op de lijst woont of gevestigd is.
EU Hoogrisicolanden met ingang van 16 maart 2023
- Afghanistan
- Barbados
- Burkina Faso
- Kaaimaneilanden
- Democratische Republiek Congo
- Gibraltar
- Haïti
- Jamaica
- Jordanië
- Mali
- Mozambique
- Birma/Myanmar
- Nigeria*
- Panama
- Filipijnen
- Senegal
- Zuid-Sudan
- Syrië
- Tanzania
- Trinidad en Tobago
- Uganda
- Verenigde Arabische Emiraten
- Vanuatu
- Jemen
- Zuid-Afrika*
* Nieuw per juli 2023