Gerechtshof: Bankrelatie na WWFT-onderzoek terecht opgezegd

Geen beroep op zorgplicht

ING mag de bankrelatie opzeggen met een onderneming die is veroordeeld voor onder meer illegale handel in uitheemse dieren en het vervalsen van facturen. Geen beroep op zorgplicht.

Cliënten hebben een groothandel in diverse artikelen, zoals juweliersartikelen, uurwerken, edelstenen, woningdecoraties en sieraden. Er zijn meerdere zakelijke en particuliere bankrekeningen bij ING. Op 10 november 2020 zijn zij door de rechter veroordeeld wegens handel in beschermde uitheemse dieren- en plantensoorten en handel in namaakproducten. Daarnaast zijn zij veroordeeld voor het vervalsen van facturen en het doen van onjuiste aangiften aan de douane.

Cliëntenonderzoek

Bij een regulier cliëntenonderzoek in 2021 komt een en ander aan het licht. Het vermoeden bestaat dat de ING-rekeningen gebruikt zijn voor het witwassen van gelden afkomstig uit de illegale handel.

Opzegging terecht

ING zegt de bankrelatie op en krijgt vervolgens bij de Rechtbank gelijk. In hoger beroep bevestigt het Hof de uitspraak van de Rechtbank. Appellanten slagen er niet in aan te tonen dat de bankrekeningen niet zijn gebruikt voor illegale transacties.

Zorgplicht

ING moet zich aan haar zorgplicht houden – het Hof verwijst naar HR 10 oktober 2014, ECLI:NL:HR:2014:2929 – maar appellanten maken niet aannemelijk at zij door de opzegging in operationele problemen komen en het risico lopen hun activiteiten te moeten staken, in aanmerking nemend dat zij nog andere bankrekeningen hebben bij andere banken.

Gerechtshof Amsterdam, 24 januari 2023, ECLI:NL:GHAMS:2023:138