FATF Jaarverslag 2020-2021

Wat deed de FATF in een uitdagend jaar?

Het FATF-jaarverslag 2020-2021 is uit. Het verslag beschrijft de prestaties van de FATF tijdens het eerste jaar van het Duitse voorzitterschap van Dr. Marcus Pleyer.

Afgelopen jaar is de FATF doorgegaan met de ongekende uitdagingen van de COVID-19-pandemie. ‘Terwijl miljoenen worstelen om de verwoestende impact het hoofd te bieden, kon de FATF cruciaal werk verrichten’, aldus de aankondiging van de FATF.

Wat deed de FATF dit jaar:

  • Digitale transformatie – twee openbare rapporten over de kansen en uitdagingen van nieuwe technologieën in de strijd tegen witwassen en terrorismefinanciering.
  • Witwassen van geld door milieucriminaliteit – een mijlpaalrapport, gevolgd door een openbaar webinar over dit groeiende probleem dat de natuurlijke hulpbronnen van de wereld plundert.
  • Op handel gebaseerde witwaspraktijken – een gedetailleerd verslag over deze witwasmethode, een van de meest gebruikte, aangevuld met risico-indicatoren en een openbaar webinar.
  • Etnisch of raciaal gemotiveerd terrorisme – een rapport dat gemeenschappelijke structurele kenmerken en patronen van de financiering achter dit complexe fenomeen identificeert.
  • Nieuwe richtsnoeren – een risicobeoordeling en -beperking van proliferatiefinanciering, evenals een op risico’s gebaseerde toezichtrichtlijn en een rapport over virtuele activa – waarschuwingssignalen voor witwassen en terrorismefinanciering.
  • Wederzijdse evaluaties – ondanks een pauze in haar beoordelingsprogramma als gevolg van COVID-19, kon de FATF virtuele discussies voeren over de wederzijdse evaluaties van drie van haar leden en de publicatie van een van deze beoordelingen voltooien.

FATF: FATF Annual Report 2020-2021, december 2021