EU HvJ: met gerechtvaardigd belang toegang tot UBO-register

‘Ook WWFT-instellingen moeten toegang hebben’

Het EU Hof van Justitie heeft op social media een nadere uitleg geplaatst van het arrest inzake het UBO-register van 22 november. De nadere uitleg in het document maakt duidelijk dat het Hof alleen de toegang door ‘voor elk lid van de bevolking’ ongeldig heeft verklaard.

De toevoeging dat ‘elk lid van de bevolking’ toegang zou moeten hebben bestaat pas sinds de wijziging van de Richtlijn in 2018. Deze wijziging moet volgens het Hof worden genegeerd, zodat op dit punt de tekst van 2015 herleeft. Pers en maatschappelijke organisaties met een ‘gerechtvaardigd belang’ zouden volgens het Hof wel toegang moeten hebben tot het UBO-register.

WWFT-instellingen

Het persbericht benadrukt ook dat WWFT-instellingen toegang moeten hebben tot UBO-informatie.

Conclusie

De conclusie, aldus het persbericht, is dus dat de Anti-witwasrichtlijn nog steeds toegang tot UBO-informatie waarborgt voor organisaties en personen met een gerechtvaardigd belang, inclusief pers en maatschappelijke organisaties.

Geen persbericht op website HvJ

Opvallend is dat het persbericht, dat afkomstig is van ‘Communications Directorate of the Court of Justice of the EU’, niet is gepubliceerd op de website van het Hof van Justitie.

EU Hof van Justitie op LinkedIn: Review of the judgment in joined cases C-37/20 and C-601/20